Міністерство охорони здоров’я України відповідно до Постанови КМУ “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 24.03.2021 року №305 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text) затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період – https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-05112021–2441-pro-zatverdzhennja-rekomendovanogo-primirnogo-chotiritizhnevogo-sezonnogo-menju-rekomendovanogo-dlja-organizacii-trirazovogo-harchuvannja-ditej-vikom-vid-1-do-67-rokiv-v-zakladah-osviti.
Відповідний наказ опубліковано на сайті Міністерства. Також тут міститься технологічна документація (технологічні картки) на страви та вироби, що увійшли до затвердженого меню:
У техкартках наведені всі необхідні розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), процеси приготування та температурні режими.
Меню можна використовувати як у повному обсязі, так і частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання та технологічні можливості конкретних закладів. Проте варто пам’ятати, що в разі внесення таких змін, меню потрібно буде погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Затверджений перелік страв також може бути використаний як база для чотиритижневого меню в інші пори року з урахуванням сезонних продуктів.
Над документами працювала робоча група, до складу якої увійшли представники ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», Національного університету харчових технологій, Київського кооперативного інституту бізнесу і права, управлінь та департаментів освіти Вінницької, Кам’янської, Новоград-Волинської, Житомирської, Чернівецької міських рад, Покровської районної ради в м. Кривий Ріг, завідувачки та медичні сестри закладів дошкільної освіти міст Вінниця, Бровари, Житомир, Запоріжжя, Суми, Ковель, Мирноград та селища Бородянка, МОН та МОЗ.
Повний перелік техкарток можна переглянути за посиланням –
В меню зменшено:
– масла вершкового
– картоплі,
– солі,а також виключений з раціону хліб пшеничний.
Збільшилась кількість овочів та фруктів,олії, м’яса птиці.
В раціон включені:
– хліб цільнозерновий;
– баклажани;
– цвітна капуста;
– перець солодкий;
– м’ясо свинини
– молоко з вітаміном D,
– йогурт без ГМО
– соки без цукру
Вводиться в раціон заморожені овочі та фрукти:
– горошок зелений,
– кукурудза,
– спаржа зелена,
– суміш овочів -вишня і смородина.
В асортимент круп включено:
– булгур,
– сочевиця.
Різноманітна їжа – це ключ до здорового й збалансованого харчування. Адже кожний продукт харчування має унікальну суміш поживних речовин (вуглеводи,білки та жири), вітамінів ,макро- та мікроелементів. До цього фізичні навантаження – це залог доброго здоров’я дітей.